| این مقاله به مناسبت وفات حضرت ابی طالب علیه السلام فراهم گردیده |
این مقاله زندگینامه عمران بن عبدالمطلب مشهور به ابوطالب یا ابیطالب می باشد که در ابتدا زندگانی ابوطالب ، سپس اخلاق و کردار ابی طالب ودر آخر هم مقام و وصیت نامه حضرت ابوطالب علیه اسلام پرداخته شده، که فهرست این مقاله بصورت زیر است:
تولد ابوطالب
نام و نسب و القاب ابوطالب (ع)
ابی طالب و اسلام آوردن
وفات حضرت ابوطالب علیه السلام
عمران بن عبدالمطلب علیه السلام شخصیتی مظلوم
ایثار و فداکاری ابوطالب
ایمان ابوطالب علیه السلام
وصیت نامه حضرت ابوطالب
ستایش رسول خدا از ابوطالب
حمایت ابی طالب از حضرت محمد
مقام ابوطالب (ع)
حضرت ابوطالب علیه السلام در آیینه کتاب
دانلود کل مقاله حضرت ابوطالب علیه السلام (۵۰ صفحه) در ادامه مطلب
ابوطالب
عمران بن عبدالمطلب مشهور به ابوطالب یا ابیطالب (۹۰ – ۳ پیش از هجرت)، رئیس قبیله بنیهاشم و پدر حضرت علی (ع) بود. او با عبدالله پدر حضرت محمد (پیامبر اسلام)، از یک مادر بودند. نامش عِمران بود و به خاطر پسر بزرگش طالب، این کنیه را گرفت. بعد از فوت عبدالمطلب، سرپرستی محمد مصطفی را برعهده داشت.
تولد ابوطالب
سی و پنج سال قبل از تولد پیامبر (ص) ، ابوطالب در خانه عبدالمطلب (شیبة الحمد) به دنیا آمد؛ مادر او «فاطمه» دختر عمروبن عائذبن مخزوم بود.
نام و نسب و القاب ابوطالب (ع)
نام ابوطالب ، « عمران » است و بعضی او را « عبدمناف » نامیده اند. چون فرزند بزرگش « طالب » بود، او را ابوطالب خواندند.
ابی طالب و اسلام آوردن
روایات تاریخی اهل سنت بر این نکته تاکید دارد که ابوطالب با وجود پشتیبانی از محمد، هرگز به اسلام ایمان نیاورده است اما برخی شیعیان با اقامه دلایلی معتقدند که ابوطالب اسلام آورد.
وفات حضرت ابوطالب علیه السلام
پس از مدتی ابوطالب در ۷ ام ماه رمضان سال ۱۰ ام بعثت (۳ قبل از هجرت)، وفات یافت. او در این سال، در شرایطی که با دیگر مسلمانان در شعب ابوطالب در محاصرهٔ مشرکان مکه بودند درگذشت.
ایمان ابوطالب علیه السلام
در برخی از کتب اهل تسنن جملاتی در مورد حضرت ابوطالب دیده می شود که حکایت از کم لطفی یا کینه نویسندگان آن کتاب ها نسبت به شخصیت حضرت ابو طالب علیه السلام دارد. جای شک نیست که اگر یک دهم گواه هایی که بر ایمان و اسلام ابوطالب آمده است، درباره هر فرد دیگری آمده بود، همگی بالاتفاق اسلام و ایمان او را تصدیق می کردند؛ ولی چگونه است که با وجود ده ها شاهد محکم بر ایمان او، باز گروهی وی را تکفیر کرده اند و حکم به کفر و عذاب او نموده اند و گفته اند که برخی از آیات که درباره عذاب است، در حق ابوطالب نازل گردیده است؟!
وصیت نامه حضرت ابوطالب
ابوطالب هنگام مرگ به فرزندانش چنین گفت:
من محمد را به شما توصیه می کنم؛ زیرا او امین قریش و راستگوی عرب و حائز تمام کمالات است. آیینی آورده است که دل ها بدان ایمان دارند، اما زبان ها از ترس شماتت به انکار آن برخاسته است. من می بینم که افتادگان و ضعیفان عرب به حمایت او برخاسته، به او ایمان آورده اند و محمد به کمک آن ها برشکستن صفوف قریش قیام نموده است.
ستایش رسول خدا از ابوطالب
رسول خدا صلی الله علیه و آله اندکی پس از ارتحال عمویش، ابوطالب، وارد خانه او شد. ابوطالب را در پارچهای پیچیده بودند.
حمایت ابی طالب از حضرت محمد
روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله در مسجد الحرام نشسته بود که مشرکان قریش، شکمبهی شتری را بر سرش ریختند و لباسهایش را آلوده کردند.
مقام ابوطالب (ع)
مقام ابوطالب از دیدگاه امام صادق علیه السلام
حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود:« داستان ایمان ابوطالب مانند ماجرای ایمان اصحاب کهف بود که ایمان خویش را مخفی داشتند، ولی شکر خداوند را آشکار ساختند؛ خداوند نیز به آنان دو بار پاداش عنایت کرد.»
حضرت ابوطالب علیه السلام در آیینه کتاب
امروزه اهمیت فهرست نویسى و کتابنامه نگارى بر احدى پوشیده نیست چرا که کتابنامه کلید دستیابى به میراث گرانبهاى گذشتگان است.